Maxtrans_logo_beyaz[906] 1

Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalar

Santrifüj Pompaların çalışma prensibi nedir?

Gövde içinde yer alan kanatlı bir pervaneden (Çark) oluşan FIP santrifüj pompalarda, akışkan bir girişten çarkın ortasına iletilir. Basınç, akışkanın çarkla döndürülmesiyle elde edilir. FIP santrifüj pompalarda sıvının izlediği yol şu şekildedir. Çarkın emiş tarafında meydana gelen vakum nedeniyle sıvı çarkın kanatları arasına girer. Çark kanatları arasından geçen sıvı, çarkın dönü hareketleriyle büyük teğetsel bir hız kazanır. Çark kanatları ile çarkın ön ve arka profili tarafından sınırlanan kanallar arasında sıvı çarkın çıkış tarafına doğru dönme hareketi esnasında meydana gelen santrifüj kuvvetler etkisiyle itilir. Bu şekilde oluşan hareket, sıvının devamlı akışını ve pompanın emme etrafındaki emişini sağlar.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların kullanıldığı prosesler nelerdir?

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalar genel olarak otomotiv sektörü için özel üretilmiş pompalardır, kataforez hatlarında, kaplama proseslerinde ve içerisinde çeşitli kimyasalların bulunduğu su transferlerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında su ikmallerinde, enerji santrallerinde enerji üretim hatlarında, kimya endüstrisinde agresif akışkanların transferinde, petrokimya sektöründe ve rafinerilerde, yangın söndürme sistemlerinde, demir çelik fabrikalarında, gıda ve içecek proseslerinde, reverse osmoz(ters osmoz), deniz suyu arıtma tesislerinde kullanılırlar.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların malzeme özellikleri nelerdir?

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalar kapalı fan, açık fan ve kanal tipi fan olarak üretilebilirler.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalarda ayrıca dökme demir, düktil dökme demir, karbon çeliği, paslanmaz çelik, dupleks, alaşım ve süper alaşım olarak üretilebilme şansı vardır.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların kapasite ve diğer çalışma değerleri nelerdir?

FIP ALFA serisinde maksimum debi 3500 m³/h’ tir, maksimum 150 m basma yüksekliği vardır, ayrıca -70 – +400⁰C sıcaklığa dayanabilir. FIP ALFABLOC serisi ise maksimum 1000 m³/h debiye ve 95 m basma yüksekliğine sahiptir, bu seride dayanma sıcaklığı ise -25 – + 140⁰C’ dır. ALFA LD serisi 360 m³/h debiye, 95 m basma yüksekliğine ve -25 – +350⁰C sıcaklığa dayanım sağlar.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların dikey tip modellerinde ise ALFA V serisi için maksimum debi 1800 m³/h, maksimum basma yüksekliği 95 m, dayanım sıcaklığı ise -25 – +140⁰C arasındadır. ALFA VCM serisinde ise tek fark debidir ve maksimum debi 350 m³/h’ tir.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalar ayrıca çok kademeli olarak da üretilirler. FIP MH/MHE serisinde maksimum debi 50 m³/h, maksimum basma yüksekliği 250 m ve maksimum dayanma sıcaklığı ise -25 – +140⁰C arasındadır. FIP ML/MHL serisini ele alacak olur isek; 900 m³/h debi, 400 m basma yüksekliği ve -25 – +140⁰C çalışma sıcaklığı değerlerini görürüz. FIP MC/MHC serisinde maksimum debi 900 m³/h, maksimum basma yüksekliği 1300 m ve maksimum dayanma sıcaklığı -25 – +180⁰C’ dir.

Eğer ki daha yüksek sıcaklı dayanımları istenir ise API 610 standartlarına göre üretilen yatay ve dikey FIP santrifüj pompaları seçebiliriz. Maksimum dayanma sıcaklığı -40 – +400⁰C’ dir, debi 1500 m³/h değerine ulaşır ve maksimum basma yüksekliği 220 m’ dir

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların avantajları nelerdir?

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalarda, paslanmaz malzeme içerisinde yer alan %18-20 krom oranı ile beraber çark çevresinde ve gövdede oluşacak aşınmalar normal bir 316 paslanmaz çeliğine oran ile çok daha az görünecektir. Şaft, diğer santrifüj pompalara oran ile daha uzun olduğu için yükü daha iyi absorbe ederek pompanın ömrünün çok daha uzun olmasını sağlamaktadır ki akışkanın çarka verdiği zarar ile beraber bu yük çarkın çok daha çabuk aşınmasına sebep olur. Eğer istenir ise API PLAN 54 salmastra ile beraber soğutma glikol ile sağlanarak, şebeke suyunun israfından veya başka bir sistemden kurtulmuş olunur. Ayrıca FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalarda dünyada 1 numara kabul edilen Eagle Burgmann marka salmastralar kullanılır bu da salmastra ömrünün çok daha uzun olmasını sağlar.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların sertifikaları nelerdir?

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalar DIN 24256 – ISO 2858 (ISO 5199) normlarına göre üretilirler. Ayrıca salmastra sistemi de API PLAN standartlarına uygun olarak üretilir. Yanıcı parlayıcı ortamda (EX-PROOF) pompanın çalışabilmesi için ATEX sertifikası da bulunmaktadır.

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompaların referansları nelerdir?

FIP Mekanik Salmastralı Santrifüj Pompalar başlıca referansları aşağıda belirtilmiştir.

TOFAŞ, OYAK RENAULT, YARIŞ KABİN, OTOYOL, AKA OTOMOTİV, HYUNDAI ASSAN, TÜRK TRAKTÖR, ARÇELİK, MMK METALURJİ vb.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Bir Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

İlgili Makaleler